SAFF

Blago učiteljima i profesorima koji shvataju važnost svoje uloge i koji odgovorno vrše ovu časnu misiju

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Najbolje zanimanje je zanimanje učitelja ili profesora, jer iz tog zanimanja proističu sva druga zanimanja. Stoga ćemo u nastavku spomenuti neke osobine uspješnih učitelja/učiteljica ili profesora/profesorica.

Kada učenicima ili studentima nedostajete i kada oni željno iščekuju vaš ulazak u učionicu, vi ste uspješan učitelj i profesor, a ako oni strahuju od vašeg dolaska na čas i raduju se vašem odsustvu, vi ste loš profesor i vjerovatno ste promašili profesiju.

Kada zavlada tišina u trenutku kada predajete lekciju, vi ste profesor koji profesionalno obavlja svoj zadatak, koji zna zainteresirati studente i zna prenijeti znanje.

Kada vam niko ne kasni na čas i kada je studentima žao propustiti vaše predavanje, vi ste odličan profesor, a ako studenti gledaju svaku priliku da ”markiraju” i bježe s vaših časova, vi ste loš profesor, i prebacivanje cjelokupne krivice na studente je slab izgovor i neuvjerljivo opravdanje.

Kada vam učenici ili studenti otkriju svoje brige i probleme, znajte da ste im bliski kao učitelj i profesor, da vam vjeruju i da žele vaš savjet.

Kada studenti vole vaš predmet, kada vrijedno rade na njegovom učenju i dobiju najviše ocjene, uprkos njegovoj teškoći, znajte da ste superiorni kao profesor, ali i kao odgajatelj i pedagog.

Kada se maksimalno trudite da im objasnite gradivo koje predajete i radujete se njihovom dobrom uspjehu i položenom ispitu, jer su razumjeli i naučili gradivo, vi ste izvrstan profesor.

Kada vam je cilj da motivirate studente na učenje i rad, i da od vaših studenata izgradite istinske stručnjake (inženjere, arhitekte, ljekare, pravnike, profesore), vi ste odličan profesor, a ako ih vaše metode i odnos prema njima demotivira, ako vam nedostaje empatije i ako volite obarati studente likujući nad njihovim neuspjehom, vi ste onda vrlo loš profesor i izvjesno je da vi od vaših studenata nećete načiniti stručnjake, već prije pacijente.

Stoga, blago učiteljima i profesorima koji shvataju važnost i težinu svoje uloge i koji savjesno, predano i odgovorno vrše ovu časnu misiju.

   

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA