Ipak nije uhapšen: Najim Laachraoui školovao se u katoličkoj školi, ekspert za eksplozive

609

Najim Laachraoui, treći osumnjičenik, nije uhapšen iako su  belgijski mediji jutros objavili da je uhapšen.
Naime, belgijski La Derniere Heure citirao je anonimni policijski izvor koji tvrdi da je Najim Laachraoui uhapšen u Briselu u srijedu ujutro.
Vjeruje se kako je on bio jedini osumnjičenik u bijegu nakon bombaškog napada na aerodrom i metrou u kojem su poginuli braća Khalid i el-Brahim Bakraoui.
CeN1gdZXEAU3DMbNajim Laachraoui je glavni osumnjičeni za napade koji su pogodili Brisel u utorak rano ujutro. On je bio treći muškarac kojeg je na aerodromu snimila kamera, pokraj braće Khalida i Ibrahima el-Bakraoui, za koje se sumnja da su počinili samoubilački napad.

Laachraoui je belgijski državljanin, ima samo 24 godine, te se u 2015. vratio u Evropu iz Sirije. Samo dan ranije prije napada u Briselu osumnjičen je da je napravio eksplozive koji su korišteni tokom terorističkog napada u Parizu. Kako je rečeno, njegov DNA je pronađen u dva skrovišta koja su koristili napadači iz Pariza.

Biografija sada najtraženijeg čovjeka u Evropi kaže da je riječ o bivšem učeniku katoličke škole i studentu elektromehanike. Odrastao je i živio u briselskoj četvrti Schaerbeeku, u kojoj su jučer provedene antiteroristička racija, te tamo proizvodio eksplozive u kućnoj radinosti.

Službe sigurnosti smatraju da se radi o osobi koja je napravila eksploziv “Sotonina majka”, vrlo vjerojatno korišten u napadu na Brisel jučer ujutru. Naime, samo nekoliko sati nakon napada policija je prilikom pretresa u Schaerbeeku pronašla eksploziv punjen čavlima, kemikalije te zastavu Isila.

Laachraoui je otputovao U Siriju 2013. godine, a godinu potom za njim je izdana međunarodna potjernica.

Prošle godine Laachraouija je na putu iz Sirije prema Evropi zaustavila policija tek nekoliko sedmica prije masakra u Parizu. Automobil je dijelii sa Salahom Abdeslamom, koji je sudjelovao u tim napadima, a koji je uhapšen prošli petak. Njih dvojica zaustavljeni su na putu iz Budimpešte u Brisel, a policija ih je pustila uvjerena da je riječ o turistima, budući da su putovali pod lažnim identitetom.

Jutarnji