SAFF

Budi svoj i bit ćeš poseban i izvrstan

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je vrana posmatrala golubicu kako hoda, pa joj se njezin hod učinio gracioznim i dostojanstvenim. Razmišljala je o svom hodu i uporedila ga sa golubičinim, otkrivši da se u mnogome razlikuju. Pokušala je oponašati njezino hodanje, dugo je vježbala i trudila se da savlada golubičin način hodanja, ali nije uspjela.

Očajna zbog svog neuspjeha, vrana je odlučila da se vrati svom starom načinu hodanja, ali je shvatila da je zaboravila. Shvatila je da je izgubila svoj identitet, nije se više znala ponašati kao vrana, niti je postala golubica.

Tako se desi sa svima onima koji napuste svoj identitet zbog zadivljenosti nečim što oni nisu i što ne mogu biti.

Stoga, budi svoj i bit ćeš poseban i izvrstan.

Ako te duša pozove na grijeh

Jedan pobožnjak je rekao: ”Ako te duša poziva na grijeh, započni sa njom ugodan dijalog citirajući joj ove ajete: ”Reci: ‘Da li je bolje to ili vječni Džennet koji je obećan onima koji se budu Allaha bojali. On će im nagrada i prebivalište biti, u njemu će dovijeka sve što zažele imati; to je obećanje Gospodara tvoga, oni će imati pravo to iskati od Njega.”’ (El-Furkan, 15.-16.)

Iskren učenjak srcem mrzi pohvalu i uzdizanje nad drugim ljudima

Ibn Redžeb el-Hanbeli, rekao je: ”Jedan od znakova iskrenih učenjaka kojima koristi njihovo znanje, jeste da sebe ne doživljavaju kao nekoga ko zaslužuje poseban položaj i posebno mjesto, oni srcem mrze pohvalu, ne ohole se i ne uzdižu ni nad jednim čovjekom.”

Briga o odgoju djece briše grijehe

Ljudsko srce se može umoriti od odgajanja djece, a duša može patiti zbog njihove neposlušnosti i buntovništva, što roditelje čini zabrinutim i tužnim. Stoga ne čude riječi imama Ibnul-Kajjima: ”Ima grijeha koje ne može izbrisati ništa osim brige o djeci i njihovom odgoju.” Pa, blago roditeljima kojima je stalo da odgajaju svoju djecu na onome što Allah voli i sa čime je zadovoljan.

I ako se nekada umoriš u tom hairli poslu i plemenitoj misiji, čini istigfar i moli Allaha da ti oprosti grijehe. Mnogi ljudi nastoje osigurati budućnost svoje djece, misleći da će im novac u rukama nakon njegove smrti obezbijediti sigurnost, a zanemaruju najveću sigurnost koju je Allah spomenuo u Kur'anu, rekavši: ”I neka se pribojavaju, kao kad bi sami iza sebe ostavili nejaku djecu za koju strahuju, i neka se boje Allaha i neka govore istinu.” (En-Nisa’, 9.)

Put do otkrivanja pravog značenja čovjeka

Mustafa Mahmud, rekao je: ”Pokušaj ne biti zloban, pokušaj ne mrziti, ne zaviditi, ne očajavati i ne biti pesimista, i osjetit ćeš nevjerovatne rezultate. Vidjet ćeš da zaista možeš izliječiti svoje bolesti. To je mukotrpno iskustvo koje će zahtijevati da se neprestano boriš sa svojom dušom, a nakon toga ćeš dokučiti pravo značenje čovjeka.” (Mustafa Mahmud, El-Hubbu vel-hajatu) 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA