Častan je onaj ko je spreman platiti cijenu za ideale, a kukavice su oni koji samo gledaju da izvuku dunjalučku korist

1918

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Nakon što je pružio žestok otpor francuskoj okupaciji Egipta koju je predvodio Napoleon Bonaparta, Muhamed Kerim osuđen je na smrt. Međutim, prije izvršenja presude, Napoleon je tražio da mu dovedu Muhameda Kerima. Kada su ga doveli, Napoleon mu je rekao: ”Ja sam časniji od toga da ubijem heroja poput tebe koji je tako hrabro i srčano branio svoju državu i ne želim da me historija spominje po tome kako sam ubijao heroje koji su branili svoju domovinu. Stoga, ja želim da ti oprostim u zamjenu za deset hiljada zlatnika koje ćeš mi dati kao otkupninu za moje vojnike koje si ubio.”

Muhamed Kerim mu je odgovorio: ”Ja nemam toliko novca, ali ću posuditi od trgovaca sto hiljada zlatnika ako treba.”

Na to je Napoleon rekao: ”Dat ću ti vremena da sakupiš novac kojim ćeš se otkupiti.”

Nakon toga, Muhamed Kerim je, okovan u lance i okružen okupatorskim francuskim vojnicima, svakodnevno odlazio na tržnicu da traži novac od trgovaca, ali je na kraju izgubio nadu u one zbog kojih se žrtvovao, jer mu se ni jedan trgovac nije odazvao. I ne samo to, već su ga optužili da je on krivac za uništenje Aleksandrije i uzrok pogoršanja ekonomskih uslova.

Tako se Muhamed Kerim vratio Napoleonu praznih ruku.

Vidjevši ga u takvom stanju, Napoleon mu je rekao: ”Nemam drugog izbora osim da te ubijem. Ne zato što si nam pružio žestok otpor i ubijao moje vojnike, već zato što si žrtvovao svoj život za kukavice koji su zaokupljeni trgovinom i koji nemaju osjećaja za slobodu domovine.”