utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Cazin: Efendija obavijestio džemat – “Zbog neplaćanja neću učiti ezan, niti predvoditi namaz”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U džematu Donja Lučka kod Cazina početkom ove sedmice dogodio se zanimljiv slučaj. Naime, efendija Mehmed Bešlagić postavio je obavijest na vratima džamije da od ponedjeljka, 6.marta, pa do daljnjeg neće učiti ezane niti predvoditi namaz zbog neplaćanja imama. Namaz koji će se obavljati jeste Džuma namaz i to u vremenu po vaktiji. Efendija Mehmed Bešlagić je za Saff potvrdio da je on postavio obavijest na vratima džamije. 

” Donio sam odluku da neću učiti ezane niti predvodti muktedije u džematu do daljnjeg, dok se problem u džematu ne riješi na najbolji mogući način. Ovu odluku sam objasnio i prenio redovnim džematlijama, koji su se složili, i prihvatili moju odluku”, kaže nam efendija Bešlagić. 

Mehmed efendija je zaposlen u džamatu Donja Lučka od kraja maja prošle godine. Ubrzo nakon zaposlenja, tačnije nakon ramazana počinju nesporazumi između njega i mutevelije. Ubrzo su ti nesporazumi kulminirali pa je mutevelija počeo da vodi kampanju protiv efendije Bešlagića. Sve je krenulo zbof duga kojeg je imao efendija prema džematu,a kojeg je uredno izmirivao od plate. Ubrzo je mutevelija postao nestrpljiv pa je efendiji počeo prijetiti i odbijati čak i kompletnu platu na ime izmirivanja spomenutog duga. Također, nesporazumi su nastali i oko izvršavanja imamskih obaveza, tj. mutevelija je optužio Mehemda efendiju da ne izvršava svoje obaveze, što on odlučno demantira. Sve je kulminiralo smanjenjem imamske plate sa 700 KM na 450. Većina džematlija podržava efendiju Bešlagića. Zbog smanjenja i zbog kašnjenja i umanjenje plate, Mehmed efendija je odlučio da ne uči ezan i da ne predvodi namaz.

Mehmed ef. Bešlagić je oženjen i očekuje dijete. Imamova supruga je zbog navedenih dešavanja u džematu prije mjesec dana završila u bolnici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA