Dodikov mentor Kecmanović slučajno otkrio šta će RS iskoristiti kao izgovor za pokretanje procesa nezavisnosti

825

Nenad Kecmanović, politički mentor Milorada Dodika slučajno je otkrio kako Republika Srpska planira iskoristiti priču o otetim nadležnostima, odnosno povratak na izvorni Dejtonski sporazum kao izgovor za pokretanje procesa osamostaljenja.

“Normalizacija odnosa u BiH može počivati samo na vraćanju izvornom Dejtonskom sporazumu, a ako ni Bošnjaci ni Hrvati neće da ga poštuju, a spoljni garanti to tolerišu ili čak čak podstiču, onda je jedino rješenje – razlaz”, smatra univerzitetski profesor Nenad Kecmanović. On navodi da međunarodna zajednica nije adresa za rješavanje problema u BiH, već najveći dio tih problema.

“Iako kreatori Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su, umjesto da bdiju nad njegovom striktnom primjenom, prvi počeli da ga ruše”, napisao je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”. Prema njegovom mišljenju, da nije bilo tako, narodi u BiH bi Aneks 4 prihvatili tokom četvrt vijeka kao svoj ustavni okvir.

Kecmanović ističe da 1992. godine, kada je terotorijalno-etnička izmiješanost u BiH bila nalik leopardovoj koži, razlaz nije bio moguć bez rata, ali da je sada slika sasvim drugačija – granice se mogu legalizovati i tri naroda u miru razići. Kecmanović napominje da je vlast U Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uspjela da zaustavi proces nestajanja Srpske i da su Bošnjaci ostali, ne samo bez unitarne BiH, nego i bez svog entiteta – svedeni na nekoliko kantona na 25 odsto teritorije. “Njihova posljednja nada da bi se spoljnopolitičkom intervencijom moglo nešto promijeniti zamrla je izbornim porazom Hilari Klinton”, navodi Kecmanović.