Endelus: U 50 bitaka bez poraza

2704

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

 

Godine 373. (983.) u Kordovu je iz Magriba došla skupina Berbera iz plemena Sinhadž, istih onih Berbera koji su sudjelovali u protjerivanju Emevija iz Magriba. Skupinu su predvodili trojica njihovih uglednika. Tražili su prijem kod Hadžiba el-Mensura. Primio ih je i upitao zašto su došli. Jedan od njihovih vođa je odgovorio:

“Došli smo da ti kažemo da smo umorni i iscrpljeni od međusobnih sukoba i ratova koji su uzeli mnoge muslimanske živote i prouzrokovali velike nerede. Mi smo odlučili da naš život okončamo i zapečatimo džihadom na Allahovom putu i radi toga od tebe tražimo dozvolu za borbu protiv Gota, našeg zajedničkog neprijatelja”.

Hadžib el-Mensur se obradovao i Berberima obećao pomoći ljudima i opremom. Oni su odlučili da krenu prema strateški važnoj oblasti Galiji.

Galija je bila na krajnjem sjeverozapadu. Put je bio dalek i težak. Ta mala muslimanska skupina, da bi ostala neprimijećena, putovala je noću, a danju se odmarala. Njihov cilj je bio glavni grad ove oblasti Leon.

Muslimani su neopaženo ušli u grad. Kršćani su u njima više gledali provokatore nego moguće osvajače i tražili način da ih istjeraju iz grada. Vladar Leona je poslao vojsku da istjera “uljeze”, kako ih je nazvao, koji siju paniku među stanovništvom.

Muslimani su kršćanskoj vojsci pripremili zamku. Pustili su ih da uđu u grad, a onda napali začelje, gromoglasno izgovarajući tekbire. Kršćanska vojska je bila iznenađena napadom i dala se u paničan bijeg. Muslimani su krenuli za njima i ubijali vojnike koje su stizali. U ovom sukobu, koji je više sličio avanturi nego ozbiljnom vojnom pohodu, izginuo je veliki broj kršćana.

Skupina Berbera se vraća u Kordovu sa velikim ratnim plijenom. Hadžib el-Mensur ne krije radost i zadovoljstvo. To iskusnog ratnika potiče da donese odluku da se konačno obračuna sa Gotima, koji su muslimanima zadavali velike probleme od samog osvajanja Endelusa. Odlučio je napasti njihovu prijestolnicu Leon. Okupio je veliku vojsku i lično je predvodio.

El-Mensur je krenuo u jednu od najvećih bitaka u životu. Samara je već bila osvojena, tako da je put za Leon bio prokrčen. Kad je muslimanska vojska stigla pred zidine Leona, naredio je da se opkoli grad.

Bitka za Leon je trajala danima. U toku opsade i osvajanja, poginuo je veliki broj muslimana. Broj poginulih Gota je bio znatno veći.

El-Mensur sa vojskom provaljuje u grad.

Kršćani su poraženi. Zarobljeno ih je 30 hiljada. Prvi put nakon osvajanja Endelusa, Leon je ponovo u muslimanskim rukama.

Hadžib je naredio mujezinima da se popnu na okolne brežuljke i da ezanima oglase pobjedu islama. Poslije punih 200 godina, Leonom su odjekivali ezani.

Iz oslobođenog Leona, El-Mensur sa vojskom kreće prema novom cilju. Sjeveroistočno. Prema Barseloni.

Ni ovaj napad kršćani nisu izdržali. Okršaj je direktan i – muslimani ulaze u grad.

Takve poraze kršćani nisu doživjeli još od vremena Tarika ibn Zijada. I to im ih je nanio mladić koji je došao na vlast u Endelusu bez igdje ikoga svoga, koji je bio obični hamal, za život zarađivajući prenoseći stvari ljudima na magarcu. Ovjenčao se slavom koju nije ni sanjao. Kao vladar i komandant muslimanske vojske u Endelusu, predvodio je više od 50 bitaka i nijednu nije izgubio.

Bio je poznat po svojoj čudnoj navici. Poslije svake bitke bi naredio da se prašina sa njegove odjeće sakupi u veliku čašu i da se, kad umre, stavi zajedno sa njegovim tijelom u kabur.

Želio je da i prašina iz džihada bude svjedok u njegovu korist na Dan polaganja računa pred Allahom, subhanehu ve te‘ala.

El-Mensur je bio jedinstvena ličnost u svakom pogledu. Ni sličan njemu nije hodao Endelusom od vremena Abdurrahmana ed-Dahila.

Nastupa Hadžib el-Mensur XXIV

Bojkot proširene džamije u Kordovi XXIII

Endelus: Delegacija Carigrada i Sančo u Kordovi XXII

Proglasio se halifom svih muslimana XXI

Najveća bitka u historiji Endelusa XX