Erdogan: Belgija ignorisala naša upozorenja koja smo im dali za jednog od napadača u Briselu

449

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja jednog od napadača u Briselu uhapsila 2015. godine u Gaziantepu i deportirala ga u Belgiju, javlja Anadolija.

On je bio uhapšen kao strani borac.

Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da je Turska obavijestila belgijske i holandske vlasti o deportaciji u julu 2105. godine, ali da su belgijske vlasti ignorirale upozorenje Turske da se radi o ekstremisti.

„Ambasada Belgije je obaviještena 14. jula 2015. godine o deportaciji napadača, koji je poslije oslobođen u Belgiji“, rekao je Erdogan, dodaviši da Belgija nije mogla pronaći „terorističke veze osumnjičenog, uprkos upozorenjima Turske“.

Turski predsjednik je također kazao da je i Holandija bila uključena u sve to, jer je osumnjičeni na svoj vlastiti zahtjev bio deportiran u ovu zemlji i holandske vlasti su također informirane o tome.

Belgijsko savezno tužiteljstvo objavilo je u srijedu što je do sada otkriveno u istrazi dva napada na briselskom aerodromu Zaventem i na na stanici metroa Maelbeek u kojima je, po posljednjim podacima, poginula 31 osoba, a približno 270 ih je ranjeno.

Belgijski tužitelj potvrdio je identitet dvojice napadača. Riječ je o braći Khalidu i Brahimu el-Bakraouiju. Za trećim osumnjičenim se intenzivno traga.