SAFF

Evropski zastupnik Zelenih Romeo Franz: Putinova Rusija vidi potencijal za konflikt u BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Evropski zastupnik Zelenih Romeo Franz, zadužen za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, u kontekstu rata u Ukrajini upozorava na uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu – posebno u BiH.

Od 2018. godine je Romeo Franz, pripadnik njemačke Sinti zajednice, zastupnik stranke Zelenih u Evropskom parlamentu. Kao predsjednik delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, posebno se brine oko pitanja vezanih uz Zapadni Balkan.

Kaže da rat u Ukrajini nije odvratio pažnju od Zapadnog Balkana. Upravo suprotno, Putinovoj Rusiji su od interesa daljnji konflikti, nemiri i slabljenje Evrope, smatra on. Za to, po njegovom mišljenju, ima potencijala pogotovo u Bosni i Hercegovini.

”Nakon invazije na Ukrajinu postalo je jasno da Putin u Evropi želi ostvariti sigurnosni poredak po svom ukusu. On je i veliki zagovornik politike odcjepljenja Srba pod Miloradom Dodikom u BiH”, kaže Franz.

Lider SNSD-a je u više navrata prijetio da će odvojiti Republiku Srpsku od države Bosne i Hercegovine. Za svoje planove Dodik uživa otvorenu podršku Rusije.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA