utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Iskušenja i nevolje čiste safove iskrenih vjernika na koje Džennet čeka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’ i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu.” (El-Ankebut, 2.-3.) 

Misliš li da je put istine lahak i da je njime lahko hoditi?!   

Velikog borca za slobodu svoje zemlje i svoga naroda, neustrašivog mudžahida Omera Muhtara opisivali su kao pobunjenika, zločinca i razbojnika.

Sitnošićardžijske duše među ulemom izdali su fetvu o njegovom ubistvu.

Supruga mu je ubijena a šator zapaljen. 

Bio je svjedok smrti svog najboljeg druga, izdaje prijatelja i napuštanja rođaka.

Mjesecima je bio zarobljen i opkoljen u planinama, tokom kojih je okusio gorčinu bolesti i gladi iako je već bio ušao u šestu deceniju. 

Skoro dvadeset godina se borio protiv italijanskog okupatora i, uz sve to, Italijani su mu nudili novac i vođstvo, ali on je to odbio. Zarobljen je i pogubljen prije nego što je dočekao i vidio pobjedu za koju se borio.

Stoga, znaj da je put dug, prepreka je mnogo, iskušenja i nevolje su velike, ali rane i nevolje čiste safove iskrenih i dosljednih vjernika koje čeka vječni Džennet i zadovoljstvo Uzvišenog Allaha, a zato se, uistinu, vrijedi boriti i vrijedi saburati. 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA