četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Kosovo formira vojsku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, predao je predsjedniku Skupštine Kadriju Veseliju nacrt Zakona o bezbjednosnim snagama Kosova.

Prema tom nacrtu, snage će imati misiju da brane suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Predsjedništvo Skupštine već sutra zasjeda kako bi se zakon procesuirao dalje. Do ovoga je došlo zbog nemogućnosti da Kosovo izvrši ustavne promjene kako bi formiralo Vojsku Kosova, čemu se protive srpski poslanici.

“Ova moja inicijativa je neophodna za jedan jedini cilj, a on je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i doprinos u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Thaçi. On je dodao da nacrt zakona reguliše misiju, njihovo funkcionisanje i organizaciju. Rekao je da je to uradio zato što su srpski predstavnici u nekoliko navrata rekli da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova.

“Ta gorka realnost je za žaljenje jer se zna da je to delegirano iz Srbije, a Kosovo ne može da prepusti svoju sudbinu na bilo čiju milost”, istakao je Thaçi i dodao da se osjeća dobro u vezi imena – Bezbjednosne snage Kosova. On je najavio da će Kosovo i zvanično početi s procesom učlanjenja u NATO, te dodao da će misija NATO-a, KFOR, nastaviti sa radom, a da ove promjene neće promjeniti njihovu misiju. “Kosovo konačno gradi svoju modernu vojsku”, naglasio je Thaçi. Veseli je rekao da je ovo dobar dan za Kosovo.

“Ja ću već sutra sazvati Predsjedništvo Skupštine kako bi se zakon procesuirao”, naveo je Veseli. Ovaj zakon za sada podržavaju sve parlamentarne stranke osim srpskih predstavnika. Zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović u ponedjeljak je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi promjene mandata Bezbjednosnih snaga bile neustavne, te da će srpski predstavnici tražiti da se ispoštuju ustavne odredbe po tom pitanju. Bezbjednosne snage Kosova su multietničke, lako naoružane i uniformisane snage bezbjednosti koje za zadatak imaju da odgovore u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu, te na operacije civilne zaštite na Kosovu i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike. Bezbjednosne snage Kosova broje preko 2.000 pripadnika, od kojih preko 200 pripadaju manjinskim zajednicama.

Inf-ks.net

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA