utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

“Koštana bolnica” je sinonim zločina nad Bošnjacima u Stocu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Na platou ispred nekadašnjeg logora Koštana bolnica u Stocu, Udruženje logoraša Stolac sinoć je obilježilo Dan logoraša i Dan progona i stradanja Bošnjaka tog mjesta. Nakon toga, na platou Stare tepe u Stocu održana je i promocija nove knjige Udruženja “Hercegovački krugovi pakla”.

– Prije 29 godina, 4. augusta 1993, i posljednji građani Stoca bošnjačke nacionalnosti su protjerani s ovog područja, dok je kroz logore Stoca prethodno prošlo oko 3.000 osoba. Sve to se desilo nakon izdaje zajedničke borbe i ciljeva Hrvatskog vijeća obrane, dogovorenih na počecima agresije na zajedničku državu BiH. U izdaji dotadašnjih saboraca iz Armije RBiH, te određenog broja bošnjačkih pripadnika HVO-a sa ovih područja, realizacija novozacrtanih ciljeva je podrazumijevala političku i vojnu izdaju, torture i zatvaranje najbližih komšija, sugrađana i svih koji se nisu uklapali u “novo rješenje”. S namjerom realizacije takvih ciljeva, i nadaleko poznata Koštana bolnica je u tim vremenima poslužila kao koncentracioni logor smrti za Bošnjake, naveo je Savez logoraša u BiH.

Amer Đulić iz Udruženja logoraša Stolac napominje da je tačno prije 29 godina počelo etničko čišćenje, te da ne žele da to ode u zaborav.

– Stolac je već 1993. godine ostao bez svojih 11 hiljada stanovnika, i Bošnjaka i Srba, a što je rezultat politike predvođene Hrvatskom. “Koštana bolnica” je sinonim stradanja Bošnjaka u Stocu. Hiljade Bošnjaka boravilo je u logorima tzv. Herceg-Bosne, s tim ćemo se boriti dok smo živi, ali ćemo i dokazivati istinu, nećemo posustati, rekao je Đulić ponosan na treću knjigu koju izdaju.

Dodaje kako im hrabrost i snagu daje to što je Haški tribunal u novembru 2017. pravosnažno osudio hašku šestorku s Jadrankom Prlićem na čelu na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA