Muftija dr. Mevlud ef. Dudić: Trenutno nema zaraženih Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji

482

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, dr. Mevlud ef. Dudić, za Radio BiR prokomentarisao je stanje Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku naglasivši da trenutno nema oboljelih od korona virusa.

-Kao što je poznato prije izvjesnog vremena je uvedeno vanredno stanje na teritoriji čitave države a nakon toga i policijski čas. Svi stariji preko 65. godina ne mogu nikako izlaziti van, dok za ostale važi zabrana kretanja od 17:00 do 05:00.

Mi smo prije desetak dana kao IZ obavili određene neophodne radnje shodno uputstvima koje smo dobili od Rijaseta IZ u BiH te smo formirali Krizni štab pri Mešihatu IZ-e, istako je dr. Mevlud ef. Dudić.

Nagalsio je također da su održali niz sastanaka, sa rukovodiocima Ustanova IZ, sa svim glavnim imamima kao i sa svim imamima na području čitave IZ, od medžlisa do medžlisa, kako bi dali uputstva kako bi se trebali ponašati naši uposlenici odnosno imami u ovoj vanrednoj situaciji u kojoj se i mi kao muslimani nalazimo.

-Posebno nam je teško pao ovaj petak odnosno džuma-namaz kada smo morali donijeti odluku da neće biti zajedničkog klanjanja džume-namaza i ostalih namaza. To je za mene jedan od težih dana u mome životu kada sam morao obavijestiti imame i vjernike da će se čuti samo ezan-, rekao je ef. Dudić.

Zaključio je da je IZ u potpunosti spremno ušla u ovo iskušenje i da su sve kapacitete sa kojima raspolažu kao IZ stavili na raspolaganje svojim vjernicima sa posebnim akcentom na humanitarni rad.

Uposlenici IZ Sandžaka i Srbije svakodnevno rade na prikupljanju humanitarnih akcija, odnosno prikupljanje namirnica koje će biti distribuirane onima kojima će biti najpotrebnije.