Ništa na ovome svijetu ne vrijedi laganja, izdaje i nepravde

442

Piše: Mustafa Mahmud / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pogledajte ispod vaših nogu, naći ćete prašinu (zemlju) iz pet različitih povijesnih razdoblja, i ostatke pet drevnih gradova, i tragove pet civilizacija ispod površine zemlje u Kairu: faraonsku civilizaciju, grčku civilizaciju, perzijsku civilizaciju, rimsku civilizaciju i islamsku civilizaciju.

Možda su pod vašim nogama sada ostaci slomljenog oklopa koji je nosio neustrašivi ratnik i ostaci štapića kojim je neka princeza podvlačila surmu hodajući u raskošnoj odjeći u dugoj povorci. Gotovo da čujem glasove kraljevske povorke i mobilizaciju vojske pod prašinom ispod mojih nogu, svadbu i uzvanike, ubicu i ubijenog, tlačitelja i potlačenog, sve njih ista zemlja, ista prašina prekriva.

Ništa na ovome svijetu ne vrijedi laganja, izdaje i nepravde. Ne postoji ništa na ovome svijetu zbog čega bi se trebali bojati i strahovati. Strahljivac će vrlo brzo leći pored onoga od koga je strahovao, kukavica se ne može spasiti smrti, i vrlo često kukavica i strahljivac pretekne hrabrog u groblju.

Sve ove prekrasne građevine, ova visoka zdanja, srušit će se kao da su kule od karata, a svi ovi zemaljski ukrasi nestat će kao da su rukopis na vodi. I ostat će samo nadgrobni spomenici. Zatim će se i nadgrobni spomenici pretvoriti u prašinu i pijesak. Tada neće ostati ni spomenik ni ime na njemu.

Onaj ko je toga dobro svjestan, hrabro će prihvatiti izazove ovoga svijeta i borit će se sa svim izazovima i događajima željeznim srcem, govorit će uvijek istinu i neće se, u ime Allaha, bojati ničijeg prijekora, ruke će zaposliti dobrim djelima ne bojeći se siromaštva, hrabro će se suočiti sa svim životnim potresima i iskušenjima, i ti potresi ga neće oboriti na zemlju.

To su istinski dobročinitelji koji Allaha obožavaju kao da Ga vide, i koji se odnose prema smrti kao prema prijatelju i životnom saputniku koji je sa njima od rođenja.

(Isječak iz knjige Mustafe Mahmuda: El-Islamu fil-handak)