Ponavljaju se izbori u Srebrenici i Doboju, u Travniku prijevremeni

247

Centralna izborna komisija održala je sjednicu na kojoj je razmatrala odluke o poništavanju, odnosno ponavljanju izbornog procesa u Srebrenici i Doboju i raspisivanje prijevremnih izbora u općini Travnik. Za odluke o poništavanju izbora u Srebrenici na 26 redovnih i 2 mjesta u odsustvu, poništavanje izbora sa 89 mjesta u Doboju i raspisivanje prijevremenih izbora u Travniku glasalo je šest članova CIK-a, a samo je Vlado Rogić je bio protiv.

Usvojena je i prijedlog odluke o poništavanju izbora na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.