SAFF

Pravi vođa se prema svakom čovjeku odnosi kao prema ljudskom biću

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Subhi Musa / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jednom prilikom je Henry Ford, vlasnik Ford Motor Company, večerao sa dva kandidata za prestižnu poziciju u svojoj kompaniji. Oba kandidata su diplomirali na istom fakultetu i imali isti (odličan) prosjek ocjena.

Nakon što su izašli iz restorana, Ford je jednom od njih rekao: ”Postavljen si na tu poziciju!” A onom drugom je rekao: ”Izvinjavam se, nećeš biti u našem timu!”

Mladić koji nije primljen u kompaniju smogao je hrabrost i rekao: ”Gospodine Ford, mogu li vas nešto pitati?”

Ford mu je rekao: ”Izvoli, pitaj!”

Rekao je: ”Gospodine Ford, mi u toku večere nismo razgovarali o mašinstvu, automobilima ili univerzitetu, razgovarali smo samo o općim stvarima, pa zašto je moj prijatelj dobio posao, a ja odbijen?”

Henry Ford, rekao je: ”Iz dva razloga. Prvo: tvoj prijatelj je probao biftek i onda ga posolio, a ti si ga posolio i prije nego što si ga probao. Volim ljude koji probaju stvari prije nego što pokušaju da ih mijenjaju.

Drugo: Tvoj prijatelj je bio ljubazan prema konobarima i govorio je: ‘Hvala, i izvinite!’ Što se tebe tiče, bio si potpuno neprimjetan. Samo si bio ljubazan prema meni. Izvrsni vođa, koji želi da utječe na svoj posao (biznis), mora se prema svakom čovjeku odnositi kao prema ljudskom biću.”

Mali i jednostavni postupci govore mnogo o ljudima. Ne moraš ići u dubine drugih ličnosti da bi saznao ko su i kakvi su. Desetak minuta vožnje sa vozačem je dovoljno da dobiješ predstavu o njegovoj ličnosti, pristojnosti, uravnoteženosti, načinu donošenja odluka i uvažavanju posljedica.

Bilo da osoba daje novac siromahu koji traži milostinju, ili odbija da mu dâ, to daje mnogo znakova i dokaza o njegovoj ličnosti. Učtivo izvinjenje je bolje nego arogantno i oholo davanje, jer ideja nije vezana za davanje stvari koliko je vezana za njihovu metodu.

Način na koji muž i žena hodaju ulicom može ponuditi stvarnu sliku odnosa između njih.

Ton glasa kojim otac razgovara sa svojom djecom ili profesor sa svojim studentima dovoljan je da otkrije njegov način odgoja i edukacije.

Rječnik koji neko odabere u svom govoru možda neće otkriti diplomu koju posjeduje, ali će svakako otkriti stepen njegove razboritosti i razumijevanja.

Mladić je zaprosio djevojku i čuo je kako povisuje ton na svoju majku. A kada je ušla kod njega sa kahvom, on je ispio svoju šoljicu, ustao i otišao.

Sistem ljudskih vrijednosti i morala ne zahtijeva mnogo da bi se upoznao. Važno je samo da budete pažljivi. (Iz knjige: Nuktatu nizam)

  

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA