SAFF

Pronicljiv i hrabar čovjek gubitak pretvara u dobit, a maloumna neznalica jedan neuspjeh pretvara u dva

Facebook
Twitter
WhatsApp
treba li promijeniti ime nakon primanja islama

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pronicljiv i hrabar čovjek gubitak pretvara u dobit, a maloumna neznalica, jedan neuspjeh pretvara u dva.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., protjeran je iz Mekke, pa je u Medini izgradio državu na principima Objave koja je bila primjer pravednosti, sigurnosti, istinske slobode i prosperiteta. Neko će reći, pa on je bio Allahov Poslanik, s.a.v.s., najbolji čovjek i najodabraniji Allahov poslanik, on je živio i svoj zadatak obavljao pod stalnom Allahovom zaštitom, svakodnevno se družio sa melekom Džibrilom i bio je čist od grijeha.
Međutim, mnoštvo je i drugih islamskih velikana koji su svoja iskušenja i patnje, uz Allahovu pomoć, pretvorili u uspjeh i pobjedu.

Ahmed ibn Hanbel je bio bačen u tamnicu, bičevan je zbog svojih stavova, ali je postao imam i čuvar Sunneta. Slična iskušenja imao je i Ebu Hanife, ali i pored svih iskušenja kojima je bio izložen, on je postao poznat po nadimku ”Imamul-‘Azam” (Najveći imam), tj. najbolji islamski učenjak.

Stoga, ako te zadesi nesreća, pogledaj u svijetlu stranu tog iskušenja.
Ako ti neko ponudi čašu gorkog limuna, dodaj u nju kašiku šećera.

Ako te ujede škorpion, znaj da je to najbolji serum i zaštita protiv zmijskog otrova.
Pokušaj se prilagoditi svojoj teškoj situaciji i trnovitom putu, da bi ti iz takvog stanja izraslo cvijeće i mirisne ruže. Jer, ”možda vi nešto mrzite, a to je dobro za vas.” (Kur'an)

Spominje se da je francuska vlast, prije Fancuske revolucije, zatvorila dva pjesnika. Jedan je bio veliki optimist, a drugi veliki pesimist. Nakon što su se za njima zatvorile teške zatvorske kapije, pjesnik pesimist pogledao je kroz prozor i gledajući u blatnjavu ulicu pored zatvora, počeo je plakati, a pjesnik optimist, pogledao je u zvijezde i nasmijao se.
Uvijek se osvrni na drugu stranu tragedije, jer zlo nije postojano i trajno, i nakon njega dolazi dobro, dobitak, pobjeda i nagrada. Samo se treba borit i ustrajat na putu istine i dobra, a ne sjedit i žalit se na sudbinu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA