SAFF

Razlozi zbog kojih vjernici ne trebaju strahovati od smrti i boravka u kaburu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Kabur je prva stanica ka Ahiretu i od nje nas dijele samo riječi: Taj i taj je umro! I ako uporedimo kabur s bilo čim drugim, vidjet ćemo da je teško naći nešto strašnije od kabura. 

Prenosi se da je hazreti Osman, radijallahu anhu, kada bi stao pored nečijeg kabura, toliko plakao da bi mu se brada natopila suzama pa su mu ljudi govorili: ”Čudno je to, kad ti se spomenu Džennet i Džehennem, ti ne plačeš, a kad ti se spomene kabur, ti plačeš?”

Odgovorio je: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Kabur je prva ahiretska stanica, i ako se čovjek tu spasi, onda je ono što nakon toga slijedi sve lakše. A ako se tu ne spasi, onda je ono što slijedi sve teže.”’

No, i pored toga, iskreni musliman i muslimanka nemaju razloga da strahuju od smrti i boravka u kaburu, jer postoje jasni dokazi u Sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da će oni uživati u svome kaburu sve dok ne nastupi Sudnji dan i dok, Allahovom voljom i milošću, ne pređu u fazu blaženstva i užitka koji nikad ne prestaje i ne prekida se, a to je užitak u Džennetu.

U nastavku ćemo navesti samo nekoliko stvari koje se spominju u vjerodostojnim hadisima i odnose se na uživanje vjernika u kaburu, a koje će vjernicima odagnati strah od boravka u kaburu:

– Vjerniku će u kaburu biti pripremljena džennetska postelja

– Bit će ogrnut u džennetsku odjeću

– Njemu će se u kaburu otvoriti vrata Dženneta i on će osjetiti džennetski miris

– Njegov kabur će se proširiti

– Njegov kabur će biti osvijetljen

– On će u kaburu biti obradovan Allahovim zadovoljstvom i Džennetom, stoga će poželjeti da što prije nastupi Sudnji dan

– On će u svom kaburu zaspati snom mladoženje kojeg neće probuditi niko osim njemu najdraže osobe, sve dok ne nastupi Dan proživljenja.   

Milostivi Allahu, usmrti nas u islamu i imanu, sačuvaj nas kaburske kazne, učini naše kaburove džennetskim bašćama i mjestom užitka, i uvedi nas Svojom milošću i dobrotom u vječni užitak u Džennetu. Amin!  

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA