Sreća se uvijek čini beznačajnom kad je držimo u našim malim rukama, ali kad je naučimo dijeliti sa drugima, shvatit ćemo koliko je ona velika i vrijedna

568

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Pretvaranje (dvoličnost), samodopadljivost, oholost, uznositost, besramnost, očajavanje i gubljenje nade u Allahovu milost, sigurnost od Božje kazne, radost i sreća u vrijeđanju muslimana, radovanje njihovoj nesreći, naklonost prema širenju bestidnih glasina o muslimanima, zavidnost na onome što im je Allah podario od Svojih blagodati te želja da nestanu i propadnu te blagodati kod njih, veći su harami i grijesi od bluda, pijenja alkohola i drugih vidljivih velikih grijeha. Nema ispravnosti, kreposti i zdravlja ni za srce ni za tijelo osim u izbjegavanju spomenutih grijeha i iskrenom pokajanju od njih, u suprotnom, takvo srce je pokvareno.” (Medaridžus-salikin, 1/402.)

Pet dragulja za mudar i sretan život

– Ne dopusti nikome da bude prioritet u tvom životu, kad si ti sporedna stvar u njegovom životu.

– Ne plači zbog bilo kakve veze u životu, jer onaj za kojim plačeš nije vrijedan tvojih suza,

a onaj koji zaslužuje tvoje suze, nikad te neće pustiti da plačeš.

– Ponašaj se sa svima ljubazno i ​​pristojno čak i sa onima koji su nepristojni prema tebi. Ne zato što oni nisu pristojni i kulturni, već zato što si ti pristojan i što ti je srce čisto.

– Ne traži svoju sreću u drugima, jer ćeš ostati sam i tužan. Umjesto toga, potraži sreću u samom sebi i osjećat ćeš se sretno i kad ostaneš sam.

– Sreća se uvijek čini beznačajnom kad je držimo u našim malim rukama, ali kad je naučimo dijeliti sa drugima, shvatit ćemo koliko je sreća velika i vrijedna.