Trećina čovječanstva u izolaciji

343

Najviše oboljelih u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije ima u Sloveniji – 480.

U Hrvatskoj je zabilježeno 418 slučajeva zaraze korona virusom. Ova država uvela je set posebnih mjera koje su usmjerene strožijem socijalnom distanciranju, te je uvela zabranu napuštanja mjesta prebivališta.

Sada su u Srbiji ukupno potvrđena 303 slučaja osoba pozitivnih na korona virus. Vlada ove države ranije je donijela nove mjere u cilju suzbijanja širenja zaraze, uvela policijski sat te ograničila kretanje starijih od 65 godina.

U Bosni i Hercegovini dosad su potvrđena 168 slučaja zaraze. Tri osobe se preminule. Ta zemlja proglasila je stanje prirodne ili druge nesreće u zemlji izazvane pandemijom korona virusa.

U Sjevernoj Makedoniji je ukupan broj zaraženih korona virusom sada 148, na Kosovu su 63 osoba zaražena, a u Crnoj Gori ih je 52.

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom u Iranu su umrle 143 osobe.

Prema navodima agencije Anadolija, broj preminulih u toj zemlji povećan je na 2.077.

Diljem planeta broj žrtava od virusa Covid-19 i dalje raste. Virus je odnio živote više od 18.200 ljudi, a 405.000 je zaraženo, od kojih polovica u Evropi.

Stanje u Evropi je još uvijek kritično, a iz najpogođenije zemlje – Italije, stižu i loše i dobre vijesti.

Skoro 130 miliona Amerikanaca, 40 posto stanovništva, u nekoj je vrsti izolacije, ili će to uskoro biti. Ta mjera obuhvaća i najveću saveznu državu, Kaliforniju.

(Saff/ Al JAzeera)