U bombaškom napadu u sirijskom Manbiju poginula četiri američka vojnika

693

Četiri američka vojnika su poginula, dok su tri povrijeđena u eksploziji u Manbiju, javio je Rojters, pozivajući se na predstavnike američkih vlasti.

„Četiri američka vojnika su poginula, dok su tri povrijeđena nakon eksplozije u sirijskom Manbiju“, potvrdila je međunarodna antiteroristička koalicija na Twitteru.

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, izjavila je da je američki predsjednik Donald Trump informisan o eksploziji.

Snažna eksplozija odjeknula je danas u neposrednoj blizini konvoja američke vojske koja je patrolirala u sirijskom gradu Manbiju koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a. Nakon eksplozije, američka vojska helikopterima je evakuisala vojnike.

Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za bombaški napad.

Posredstvom vlastitih medijskih kanala teroristička organizacija ISIS saopćila je da je samoubilački napad izveo terorist s prslukom napunjenim eksplozivom, a da je meta napada bila patrola međunarodnih koalicionih snaga.

Manbij je distrikt uz obalu rijeke Eufrat i od augusta 2016. godine je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a. Američka vojska je pružala podršku teroristima YPG/PKK-a u borbi protiv terorista ISIS-a, a iz Washingtona je prvobitno obećano da će i teroristi YPG/PKK-a napustiti regiju nakon poraza ISIS-a.

Turska i SAD su u junu prošle godine postigli dogovor o mapi puta rješenja problema u Manbiju. U okviru tog dogovora turska i američka vojska provode zajedničke patrole u regiji.