SAFF

U Šahovićima, današnjem Tomaševu, Srbi se sude sa pravoslavnom crkvom zbog bošnjačke imovine /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp


Područje Vraneške doline u Crnoj Gori obuhvata predjel koji ima dva mjesna centra – Tomaševo i Pavino Polje. Selo Muslići u današnjem Tomaševu, nekadašnjim Šahovićima, i danas nosi naziv po Bošnjacima Muslićima koji su 9.novembra 1924. u pohodu Crnogorske vojske ubijeni i protjerani sa prostora Vraneške doline.
Pred Sudom u Bijelom Polju posljednjih godina vodi se neobičan sudski proces.
Naime, prvo je Srpska pravoslavna crkva u Muslićima, podnijela tužbu protiv nekoliko Crnogoraca iz ovog sela, a onda su dvojica stanovnika Vukman Medojević Vule i Milojica Radojević Musa, uzvratili kontratužbom.
U Muslićima je nakon zločina i progona Bošnjaka, ostala da živi samo jedna Bošnjakinja-Đulsa Muslić. U ovom selu je živjela do 1947.godine. Đulsa je imala veliko imanje.
Na jednom od njenih placeva, u zaseoku Vranštica 1959. sagrađen je Dom kulture u kojem su se decenijama održavala seoske manifestacije. Jedan pravoslavac, koji je imao osam godina one godine kad je Đulsa odselila iz Muslića, dao je izjavu u kojoj je naveo „da mu je otac pričao kako je taj plac u Vranštici crkvena zemlja, a ne Đulse Muslić“.
Na osnovu njegove izjave, Srpska pravoslavna crkva Vavedenja, 2001. je prisvojila Đulsin plac, zagradila ga i blokirala put prema imanjima lokalnom crnogorskom stanovništvu.
Dvojica Crnogoraca iz Muslića Vukman Medojević Vule i Milojica Radojević Musa, istiću da imaju opravdan strah „da je bjelopoljski Sud pod velikim pritiskom u slučaju rješavanja njihovog problema sa Srpskom pravoslavnom crkvom“.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA