SAFF

Valovi smutnje ne mogu poljuljati i srušiti one koji se čvrsto drže Allahove vjere

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: dr. Ali Al Karadaghi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Upitao me je, konstatirajući: ”Plima smutnje i nereda je preplavila sve i širi se?!”

Odgovorio sam: ”Jesi li vidio da bijesna struja odnese brdo ili jaku građevinu ili planinu?”

Struja i uzburkani valovi nose i uništavaju onoga ko hoda bez brige i opreza, kao i mulj, prljavštinu i otpatke koji nemaju dovoljno težine i koji plutaju po površini vode.

Zar ne znaš za riječi Uzvišenog Allaha: ”Tako Allah navodi primjer za istinu i neistinu; otpaci se odbacuju, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji. Tako, eto, Allah objašnjava primjere.

 Onima koji se Gospodaru svome odazovu – nagrada najljepša, a onima koji Mu se ne odazovu – kad bi sve što je na Zemlji njihovo bilo, i još toliko, rado bi se time otkupili. Njih čeka mučno polaganje računa; prebivalište njihovo bit će Džehennem, a grozna je on postelja!” (Er-Ra'd, 17.-18.)

Zato, sinko, budi planina, očisti i osnaži svoju dušu vjerom i ne dozvoli da padne pred valovima smutnje. Budi poput brda i čvrste stijene, čvrsto se drži svoje vjere i svoga Gospodara, jer ”ko je čvrsto uz Allaha, taj je već upućen na Pravi put.” (Ali Imran, 101.)

Ko se drži uzroka i prirodnih zakonitosti koje je Allah uspostavio i ko se čvrsto drži Allahove vjere, on je upućen na jasan i ispravan put na kojem nema krivudanja i nepravilnosti, i on će tim putem stići do Allahovog zadovoljstva i spasa.

Reci: ”Vjerujem u Allaha”, a zatim ustraj u tome. I stalno ponavljaj: ”Moj Allahu, moj Stvoritelju, Ti si moj cilj i ja želim Tvoje zadovoljstvo!” 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA