Erdogan daljinskim upravljačem uništio osovinu zla u Libiji

679

Autor: Jasir Abdulaziz 

Snage libiijske vlade do sad su tri puta pokušavale zauzeti bazu al-Watiya, koju su sagradili amerikanci tokom Drugog svjetskog rata. Baza je dobro utvrđena i izgrađena na brdu usred pustog predjela, pa je njeno osvajanje vrlo težak zadatak, naročito s toga što je baza i površinski velika.

Značaj ove baze je u tome što je ta glavna baza treba da štiti kompletnu granicu sa Tunisom, kao i zapadnu obalu Libije, uključujući Tripoli i druge priobalne gradove. Tokom protekle tri godine otkako je bila pod kontrolom Hafterovih snaga, odatle je granatiran Tripoli i stotine civila je poginulo a hiljade su povrijeđene. 

Tursko vojno prisustvo značajno je promijenilo odnos snaga između zaraćenih strana u Libiji. Naročito je Turska nadoknadila inferiornost vladinih snaga u vazduhu.

Prema mišljenju vojnih analitičara, upravo su turski dronovi zaslužni za nedavne uspjehe libijske vlade na vopjnom polju, uključujući i zauzimanje vojne baze Watiya. 

Za osovinu zla u Libiji gubitak te baze je veliki udarac. Može se reći da je Erdogan pritiskom na daljinski upravljač uspio zadati bolan udarac pokušajima nasilnog prevrata u Libiji, koje predvode Emirati uz podršku svih onih koji arapskim narodima ne žele da se oslobode zavisnosti političke, ekonomske i kulturne potčinjenosti Zapadu i njegovim slugama iz vlastitih redova.

Poraz koji su turski dronovi nanijeli ovoj osovini zla otkrio je sve slabosti vojski u koje su uložene milijarde dolara. Bespilotne letjelice, kojima se upravlja iz dalekih kabineta nanijele su Hafteru i njegovim saveznicima težak vojni, ali i politički poraz. Emirati i njihovi pijuni izgubili su nadu da će ostvariti svoje podle ciljeve, uprkos tome što su u tu svrhu potrošili milijarde dolara.

Značaja oslobađanja Watiye 2020., može se porediti sa značajem oslobađanja egipatskog grada Sueza i luke 1972., s tom razlikom što je cijena egipatske operacije bila izuzetno visoka, dok je oslobađanje Watiye izvedeno hirurški precizno.