Evangelisti prijete Trumpu da neće glasati za njega ako ne podrži izraelsku aneksiju Zapadne obale

425

Izraelski list ‘Yediot Aharonot’ objavio je vijest da je američki predsjednik Donald Trump pod velikim pritiskom zbog želje evangelističkih crkava da podrži izraelsku aneksiju velikih dijelova Zapadne obale i doline Jordana.

Doktor Mike Evans, jedna od vodećih ličnosti u evangelističkom svijetu, rekao je za ‘Yediot Aharonot’ da će pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim izborima zavistiti od glasova evangelista.

“Naša podrška je odlučujuća i on ne može pobijediti bez nas. Mi se zalažemo za primjenu suverenosti (okupacije palestinske zemlje, op.pri.). Naša podrška tom procesu nije započela sa Trumpom, ona dolazi iz naše biblijske knjige, jer vjerujemo da je Bog odlučio primijeniti suverenitet prije više hiljada godina”.

Evans je upozorio da oni koji savjetuju Donalda Trumpa da odustane od davanje podrške Izraelu za spomenutu aneksiju na taj način umanjuju njegove šanse da pobijedi na izborima.

Doktor Mike Evans, jedna od vodećih ličnosti u evangeličkom svijetu sa Mikeom Pompeom

Evangelizam koji ima značenje “poučavanja i širenja Biblije”, najzastupljeniji je pravac među američkim kršćanima. Oko 25 posto od ukupnog stanovništva ili oko 80 miliona su evangelisti, poznati još i kao “kršćanski cionisti”.

Više vjerski orijentisani evangelisti tradicionalni su glasači Republikanske stranke, a na posljednjim izborima ogromnu podršku pružili su sadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

“U vjerovanju kršćanskih cionista (evangelista) važna je stavka da je Bog svetu zemlju na vijeke prepustio Jevrejima”, kaže profesorica na Univerzitetu North Texas  Elizabeth Oldmixon  i dodaje:

“Ono što oni vide kao svetu zemlju od Boga danu je područje na obje obale rijeke Jordan. To znači da je politika širenja Izraela za evangeliste potpuno legitimna”.

Evangelističke grupe svog utjecaj na Trumpa “ovjeravaju” i kroz potpredsjednka Mikea Pencea kojeg evangelistički svećenici nazivaju “zlatnim primjerom svega što se traži u jednom evangelističkom političaru”.