Jimmy Carter: Izraelska aneksija bi bila kraj nade za mirno rješavanje problema

310

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je da bi pokušaj Izraela da anektira dijelove Zapadne obale značio “ilegalno iznuđivanje zemljišta”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi portal “The Hill”, Carter je u pisanoj izjavi istakao da bi planirana izraelska aneksija u svakom smislu značila ilegalnu uzurpaciju palestinskog teritorija.

“Plan Izraela da anektira 30 posto Zapadne obale suprotan je trenutnom statusu okupiranih teritorija kako je utvrđeno međunarodnim sporazumima te bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava koje zabranjuje preuzimanje teritorija upotrebom sile”, poručio je.

Istakao je također da je izraelska politika uspostavljanja ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali već decenijama ugrozila ideju nezavisne palestinske države koja bi mogla funkcionisati pored Izraela.

“Zvanična aneksija bi značila kraj nade za mirno rješavanje problema idejom dvodržavnog rješenja”, dodao je Carter.

Upozorio je da će moguća aneksija prekršiti sporazume iz Osla i Camp Davida, a mogla bi ugroziti i mirovne sporazume Izraela sa Egiptom i Jordanom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.