SAFF

Šta je to politička korupcija?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Dječak je pitao oca: ”Šta znači politička korupcija?”

Otac je odgovorio: ”Ne mogu ti reći, sinko moj, jer je tebi teško u ovim godinama shvatiti šta to znači. Ali dozvoli mi da ti to približim na ovaj način.

Budući da se ja brinem o kućnim troškovima, sebe ću nazvati kapitalizam, tvoja majka organizira kućne poslove, pa ćemo je zvati vlada, ti joj stojiš na raspolaganju, zato ćemo te zvati narod, tvoj mali brat je naša nada, pa ćemo ga zvati budućnost. A što se tiče naše služavke, budući da ona živi da bi nam služila, nazvat ćemo je radničkom klasom.

Stoga, sinko moj, idi i razmisli o ovome, možda uspiješ donijeti ispravan zaključak.”

Te noći dječak nije mogao spavati. Probudio se zabrinut, a onda je čuo svog malog brata kako plače. Otišao je do njega i shvatio je da plače jer se umokrio i uprljao pelene. Otišao je da kaže svojoj majci, ali je ona bila utonula u duboki san i nije se budila.

Dječak je bio veoma iznenađen što njegov otac ne spava pored nje.

Dok je tražio oca, začuo je smijeh iz služavkine sobe, pa je pogledao kroz rupu na vratima i vidio svog oca kako se zabavlja sa sluškinjom.

Sutradan je dječak rekao ocu: ”Oče, saznao sam i shvatio značenje političke korupcije.”

Otac je rekao: ”Blago meni! Reci mi onda šta znači politička korupcija?”

Dječak je rekao: “Kada se kapitalizam igra sa radničkom klasom, a vlada spava dubokim snom, narod postaje uznemiren, izgubljen i potpuno zanemaren, a budućnost postaje zaglibljena u prljavštini, eto, oče, to je politička korupcija.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA