Vučić ubjeđuje Bošnjake u Sandžaku: Situacija u BiH nije bolja nego u Srbiji

549

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Opća bolnica u Novom Pazaru jedna od najmodernijih i da je apsolutno neistina da nedostaje bilo šta što je potrebno za zaštitu od koronavirusa i liječenje.

U intervjuu za televiziju Pink, Vučić je rekao da može da razumije da je veliki broj zaraženih u tom gradu izazvao brigu među građanima, ali da neće da dozvoli politizaciju i bilo kakvo izazivanje destabilizacije bilo gdje u Srbiji.

Vučić je rekao da je bolnica u tom gradu bolje opremljena nego mnoge bolnice u Njemačkoj, u gradovima te veličine, i da se u toj bolnici nalazi veliki broj neotvorenih kutija sa medicinskom opremom.

– Ne postoji niti jedna stvar koja nedostaje. Nedostaju ljekari, jer je veliki broj medicinskih radnika zaražen. I zato danas ide 14 ljekara i medicinskih sestara iz Kragujevca u Novi Pazar – rekao je Vučić i dodao da nije istina da ne rade respiratori koji su nedavno dopremljeni u taj grad.

On je rekao da su trenutno tri osobe u Novom Pazaru na respiratoru, a da ima respiratora koji nisu ni uključeni.

– To je ružan pokušaj političke manipulacije, kada osuđeni narko dileri viču predsjednici Vlade da je lopov. A šta je to ona ukrala? Šta vam nedostaje? – rekao je Vučić i dodao da je nabavka limenih sanduka u doba pandemije uobičajena situacija, a da je to samo trebalo objasniti građanima.

Vučić je rekao da je situacija po pitanju korone u Beogradu deset puta teža nego u Novom Pazaru, ali da ima dovoljno i opreme i PCR testova.

– Mi smo u Tutin, Novi Pazar i Sjenicu uložili više u različite objekte javne namene nego bilo koja vlast od Tita. A računam da ćemo za dve do tri godine i to da prestignemo. Neću da dozvolim da bilo ko ruši dobre odnose Srba i Bošnjaka – rekao je Vučić.

Pomoć iz BiH

Vučić se osvrnuo i na ponudu Bosne i Hercegovine da pomogne građanima Sandžaka.

Govoreći o zahtjevima Bošnjaka da im pomognu Bošnjaci iz BiH, Vučić kaže da nema nikakvih problema da pomognu ako misle da ima potrebe, ali je ukazao da situacija u BiH nije bolja nego u Srbiji, kao i da nema u BiH tako dobre opremljene bolnice za kovid kao što je bolnica u Novom Pazaru, iako to nije jedna od najvećih gradova u Srbiji.

Predsjednik Srbije dodaje da nema nikakav problem sa tim, kao ni po pitanju otvaranja konzulata kada su to tražili u Novom Pazaru, ali kako kaže, ako misle da će bilo ko da plati nešto, izgradi i uradi tamo sem Srbije, treba da znaju da neće niko.