Četvrta godišnjica Televizije 5

469

Prije tačno četiri godine, počelo je emitovanje signala Televizije 5. “Uz sve optimistične prognoze i očekivanja, ni slutili nismo da ćemo već za četiri godine pridobiti ovoliku pažnju javnosti u BiH i van nje”, navode u Televiziji 5.

U protekle četiri godine urađeno je mnogo. Većinu sadržaja ove televizije može se pronaći na njihovom YouTube kanalu. Uoči nastupa ramazana, program Televizije 5 već godinama dostavlja televizijama širom BiH i regiona pomažući time njihove ramazanske programe. Broj tih TV kuća premašuje 25, a do sada su isporučili preko hiljadu sati programa visoke kvalitete.

“U domenu vjerskog programa naša nastojanja idu u smjeru da kroz različite programske forme i sadržaje damo prostora velikom broju imama, hatiba, daija, vjeroučitelja, muallima i profesora. Na tom smo putu, sa nešto dužom ili kraćom minutažom, do sada ugostili preko 450 uposlenika i aktivista Zajednice.

U domenu dječijeg programa realizovali smo pet serijala: “Tavantura”, “Najljepše priče”, “Radoznalci”, “Čitamo za nas i odrasle”, “Najmlađi o ramazanu”, dok je šesti, ujedno najveći i najzahtjevniji projekat dječijeg programa “Pričosvijet” u pripremi. Njegovo premijerno prikazivanje je planirano za početak jesenje programske šeme. Ovdje svakako dodajemo i serijal omladinskog programa “Bolje danas nego sutra” u kojem je učešće uzelo znatan broj mladih uglavnom sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Posebnu pažnju smo posvetili afirmaciji Bosankog jezika i književnosti. Do sada smo snimili serijale “Knjiga, riječ, razgovor” i “Biserje” – dok je u pripremi najobimniji serijal iz ove kategorije “Učionica bosankog jezika”.

U preko 250 snimljenih epizoda u dijaloškim serijalima “Ništa lično”, “Rezime” i “Razgovor s povodom” imali ste priliku upoznati se sa životnim pričama i aktivizmom stotina gostiju koje smo ugostili.

Neposredno pred početak ramazana okončali smo realizaciju obimnog prijekta “Tevasul – Arapski jezik” obrađenog kroz sedam knjiga u 70 epizoda. Time smo zaokružili jednu cjelinu koju smo još prije dvije godine započeli projektom “Sufara” a kojeg danas možete gledati na televizijma širom BiH i Sandžaka.

Posebno smo ponosni na serijal “Zlatni ljiljani” u kojem se trudimo ostaviti kratak video zapis o svim dobitnicima ovog najvećeg ratnog priznanja.

Od ostalih žanrova koje smo nastojali “pokriti” u svom programu izdvajamo serijale iz domena kulturne baštine i nasljedstva “Zaboravljeno Sarajevo”, “Tradicija i običaji” i “Sarajevski ukrasi”.

Tu je svakako i već prepoznatljivi porogram za žene “Magazin 5 do 5”.

Naravno da jedan ovakav osvrt nije dovoljan da se pobroje svi realizovani porjekti. Izdvojili smo samo neke iz različitih žanrova uz napomenu da u našem programu niste niti ćete naći bilo šta od politke i političkih sadržaja kojima u našem programu nema mjesta.
Sve ovo za vas priprema ekipa od devet uposlenih, uz 3-4 stalna suradnika, što nas svrstava u red najmanjih TV kolekva u BiH”.

Signal Televizije 5 danas možete pratiti u 30 kablovkih i IPTV operatera u BiH, regionu i dijaspori.

Upućujemo iskrene čestitke kolegama sa Televizije 5 uz dovu Allahu dželešanuhu da im podari još mnogo uspjeha na putu činjenja dobra.